Wielrennen

Geplaatst op: 01-10-2012

Wielrennen het komt in verschillende varianten voor van baanwielrennen tot rijden op een BMX of eenwielers. Het is van belang zo snel mogelijk over de finish te komen met behulp van een fiets. Onder de fiets varianten zitten varianten die worden uitgevoerd op Olympisch niveau.

  • Mountainbiken, deze sport wordt uitgeoefend op een speciale mountainbike fiets waarbij een route afgelegd dient te worden op een pad met heuvels en meerdere obstakels.
  • BMX, is een nieuwe vorm van fietsen en wordt uitgevoerd op een specifiek ontworpen fiets hiervoor. De fietsers dienen trucjes uit halen op de BMX waarmee punten behaald kunnen worden.
  • Wegwielrennen, is van oudsher een sport die door veel mensen wordt beoefend. Er zijn veel bekende toernooien die ook televisie worden uitgezonden, zoals de Tour de France.
  • Baanwielrennen, het baanwielrennen wordt alleen uitgevoerd op een binnen baan waarin de baan is gevormd in een ovaal met een bepaalde helling. Er zijn verschillende onderdelen waarin baanwielrenners mee kunnen doen, denk hierbij aan tandem, achtervolging, tijdrijden en sprinten.
  • Veldrijden, deze variant wordt niet uitgeoefend op Olympisch niveau maar wordt wel door een groep mensen beoefend. De route die gefietst dient te worden is in de natuur, van velden tot bossen waar de fietsers door heen dienen te gaan.
  • Ligfietsen, de ligfiets is een variant van de fiets waarop de fietser als het waren ligt te fietsen. Er zijn wedstrijden die voor deze varianten worden georganiseerd maar niet op Olympisch niveau.
  • Eenwieleren, een fiets met een wiel dat is een eenwieler. Het is van groot belang dat evenwicht behouden op de fiets om vooruit te kunnen komen. De eenwieler komt veel voor in het circus of bij acrobaten.