Voedingsschema

Geplaatst op: 05-02-2019

Een voedingsschema is een effectief middel wanneer je gezond wilt leven of wilt afvallen/aankomen. Je beperkt de inname van ongezonde calorieën en vetten, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Door te letten op de kwantiteit alsook de kwaliteit van eten en drinken, beperk je de kans op overgewicht.

Waarom een voedingsschema?

Mensen kiezen voor een voedingsschema omdat ze lichaamsgewicht kwijt willen, omdat ze willen bijkomen of omdat ze meer spiermassa willen creëren. Een ander voedingspatroon helpt om dat doel te bereiken. Het is verstandig om stil te staan bij wat jij allemaal eet en drinkt op een dag. Zo ben je er bewust mee bezig en kun je ermee verder.

Voordelen van een aangepast voedingsschema

Het grootste voordeel van een voedingsschema is dat je precies weet wat je eet en drinkt. Zo maakt het je leven een stuk makkelijker en is je eten en drinken gebaseerd op je persoonlijke doelen. Ook hoef je minder energie te steken in het nadenken over de maaltijden die je moet bereiden. Een stuk minder gepieker dus!

Zou je iets willen veranderen aan je huidige voedingspatroon omdat je bijvoorbeeld geen verandering merkt of omdat je doelen zijn veranderd, dan kun je eenvoudig je huidige voedingspatroon aanpassen. Doordat je een helder overzicht hebt van je voedselinname, kun je makkelijker voor jezelf nagaan wat wel en niet werkt.

Hoe ziet een voedingsschema eruit?

Geen enkel voedingsschema is hetzelfde. Het schema is gebaseerd op een maximaal aantal calorieën en vaste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten. In sommige gevallen wordt er ook rekening gehouden met vitamines en mineralen. Meestal zijn voedingsschema's specifiek en geven ze precieze hoeveelheden met daarbij de voedingswaarde per product. Veel schema's houden ook rekening met de momenten waarop je traint.