Turnen

Geplaatst op: 01-10-2012

Turnen is een sport die zowel door mannen als door vrouwen wordt uitgeoefend. Er zijn meerdere onderdelen waarop geturnd wordt, deze zijn:

  • Grond. De grond oefening wordt uitgevoerd op een mat waar er sprongen en oefeningen gedaan worden om punten te behalen. De mat heeft een lengte van 12 meter bij 12 meter, bij de oefening wordt bijna altijd muziek afgespeeld waarop de oefening is afgesteld.
  • Paard. Een paard bij turnen bestaat uit een soort van balk waarop twee ringen zijn gemonteerd. Bij een oefening worden veel scharen en zwaaibewegingen uitgevoerd waarbij de kracht en behendigheid belangrijk zijn. Door een bewegingen te maken met een hoge moeilijkheidsgraad kan er een hogere punt behaald worden.
  • Rekstok. De zwaaibewegingen zijn van belang bij de rekstok in combinatie met sprongen waarbij de rekstok wordt los gelaten. Veel kracht in de armen is van belang bij deze opdracht. Bij de afsprong is het bij alle onderdelen belangrijk om een in keer stil te staan op de vloer als er nog een pasje of pas gedaan wordt dan kan hier aftrek voor gegeven worden.
  • Ringen. De ringen is een onderdeel dat alleen bij de mannen wordt uitgevoerd en in verschillende oefeningen dient te de turner een aantal tellen stil te hangen om zo de punten te kunnen behalen.
  • Sprong. De sprong wordt uitgevoerd met behulp van de peagus, dit is een onderdeel waarop de spelers zich op kunnen afstoten. Er wordt een lange sprint aanloop genomen waarna op een trampoline wordt gesprongen waarbij de turner eerst terecht komt op de peagus om vervolgingen allerlei salto's en schroeven te passen.
  • Brug. De brug zowel voor de vrouwen als de heren uit te oefenen tijdens het turnen en bestaat uit twee rekstokken die op ongelijke hoogte of op gelijke hoogte afgesteld kunnen zijn.
  • Balk. Dit onderdeel wordt alleen uitgevoerd door de vrouwelijke turnsters, dit onderdeel is zo'n 10 centimeter breed wordt de turnster allerlei oefeningen op uitoefen. Het evenwicht is van groot belang want wanneer je van de balk valt kan je niet alleen bezeren je krijgt er ook aftrek voor bij de punten. De oefeningen op de balk bestaan vaak uit sprongen, salto's en standen zoals de zweefstand.