Schaatsen

Geplaatst op: 01-10-2012

Schaatsen is een sport die in Nederland erg bekend is en een sport waarom Nederland ook bekend staat. De sport schaatsen wordt uitgeoefend op schaatsen die zijn schoenen met ijzers er onder. Op het kunstijs wordt de sport het meeste uitgevoerd, maar als het in de winter erg koud is dan kan deze ook op natuur ijs worden uitgeoefend. Er zijn meerdere varianten waarin schaatsen toegepast kan worden:

  • Langebaanschaatsen. Voor lange baan rijders zijn verschillende afstanden die gereden worden van 500 meter tot en met de 10.000 meter.
  • Ploegenachtervolging. Bij deze varianten strijden meestal twee teams van drie personen tegen elkaar. Het is belangrijk dat de teams op elkaar zijn afgesteld om een goede tijd te kunnen behalen.
  • Marathonschaatsen. Hierbij wordt een marathon afgelegd op het ijs, een bekend varianten hiervan is de Elfstedentocht die alleen gehouden worden op natuur ijs. Bij deze tocht wordt er een marathon afgelegd langs elf steden, waarbij het natuurlijk van belang is dat het ijs een goede dikte heeft op alle plekken.
  • Shorttrack. Schaatsers die deze variant uitoefen dienen zeer behendig en gericht te zijn op snelheid. Per rond zijn er een aantal schaatsers waarbij je bij de eerste twee zal dienen te eindigen om door te gaan naar de volgende ronde.
  • Kunstschaatsen. Dit kan worden uitgeoefend in paren en als individu, waarbij de stabiliteit,  moeilijkheidsgraad en originaliteit van belang zijn. Op het ijs worden verschillende sprongen en technieken uitgevoerd waarmee de schaatsers punten kunnen verdienen.