Krachtsport

Geplaatst op: 05-02-2019

Krachtsport, de naam zegt het al. De nadruk ligt bij deze sport op kracht. Het doel bij krachtsport is het kweken van spiermassa. De kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling van de spieren staan hierin centraal. Gewichtheffen wordt als bekendste krachtsport gezien, naast powerlifting en armdrukken.
Sinds 1 januari 2014 is in Nederland de georganiseerde krachtsport ondergebracht bij de sportbond KrachtsportNL. Dit bondsbureau is gevestigd in het NOC*NSF-gebouw in sportcentrum Papendal, te Arnhem. De overkoepelende organisatie van alle krachtsporten in Nederland is de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNKF).

Wat is krachttraining?

Het doel van krachttraining is om lichaamskracht te verbeteren. Om spieren/spiergroepen extra te belasten om deze sterker te maken gebruikt men halters, dumbbells of toestellen. Krachtsport is een combinatie van trainen, voeding en rust. Spieren hebben bouwstoffen nodig om te kunnen groeien. Dit wordt gehaald uit voeding. De hoeveelheid calorieën die nodig is voor spiergroei hangt af van het lichaamstype. Ieder lichaamstype heeft zo zijn gepersonaliseerde voedingsprogramma. Rust is super belangrijk wanneer jij actief aan het sporten bent. In de rustperiode hebben je spieren namelijk de tijd om te rusten.

Voordelen van krachttraining

De positieve effecten die krachtsport heeft op de gezondheid zijn onder andere: meer spiermassa/spierkracht, meer spierconditie, sterke spieren en pezen, verhoging van de stofwisseling, verlaging van het vetpercentage, vermindering van lage rugklachten, de botdichtheid wordt beter waardoor de kans op botontkalking op oudere leeftijd afneemt en kans op blessures vermindert. Verder verbetert het de conditie van hart en bloedvaten en geeft het je zelfvertrouwen een boost.

De Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond

Binnen de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNFK) worden vijf takken van sport beoefend. De KNKF is de formele vertegenwoordiger in Nederland van alle aaneengesloten takken van krachtsport en is ook aangesloten bij de zeven internationale federaties. Een lid van de KNKF is ook lid van NOC*NSF.