Fietsvakantie

Geplaatst op: 26-11-2012

Een fietsvakantie is een speciale en unieke ervaring, waarbij je veel leert en waarbij je alle mogelijke vrijheid krijgt. Je kunt zelf bepalen door welke landen je gaat fietsen, hoelang de fietstocht duurt, waar je gaat slapen, met wie je gaat en of je tussendoor ook nog andere activiteiten gaat ondernemen. Hieronder staan een aantal tips die jou kunnen helpen om je optimaal voor te kunnen bereiden op je fietsvakantie.

De voorbereiding

Als je alleen je fiets meeneemt als vervoersmiddel, dan is het belangrijk dat je niet al te veel bagage meeneemt. Dit moet je dan namelijk zelf de hele tijd met je meedragen als je door het land fietst. Neem zo min mogelijk bagage mee en dus alleen de dingen die je echt nodig hebt. Neem bijvoorbeeld niet te veel kleding mee, deze kun je immers onderweg altijd nog een keer wassen. Het is bovendien verstandig als je een echt fietspakje meeneemt. Deze zijn voorzien van alle gemakken die de fietstocht een stuk draaglijker maken. Als je met een groepje fietst, dan is het verstandig als je van tevoren afspreek wie wat meeneemt, zo voorkom je dat er spullen dubbel worden meegenomen. Daarnaast is het verstandig dat je enige kennis van jouw fiets opdoet, voordat je op reis gaat. Zo kun je jouw fiets altijd maken als dit nodig is. Het is slim als je van tevoren flink wat gaat oefenen op je fiets, zodat je gewend raakt aan het zadel en je ondertussen ook wat conditie opbouwt. Dit vergemakkelijkt het fietsen tijdens de fietsvakantie.

Plat, heuvels of steile bergen?

Je kunt er zelf voor kiezen in wat voor omgeving je wilt gaan fietsen. Wil je bijvoorbeeld de bergen in, dan kun je ervoor kiezen om in de Ardennen te gaan fietsen. Hier kun je gemakkelijk een paar weken rondfietsen, zonder dat je op dezelfde plekken komt. Het is ook mogelijk om in Nederland een fietsvakantie te organiseren. Vooral als het de eerste keer is, is dit een goede keuze. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan Friesland of Limburg. Hier is ook nog volop natuur en kun je genieten van alle mooie bezienswaardigheden.